Het is gezond om een bepaalde mate van angst te ervaren; het behoedt je ervoor dat je je zonder nadenken in allerlei situaties stort. Maar als angst je leven gaat beheersen en je bang bent voor onschuldige dingen of je snel in paniek raakt en regelmatig hyperventileert dan wordt je behoorlijk beperkt in je leven.

Als je ergens bang voor bent, dan probeer je de angstige situatie te vermijden. Door de angstige situaties te vermijden kom je in een vicieuze cirkel: er ontstaat angst voor de angst en je gaat steeds meer situaties vermijden om te voorkomen dat je angstig wordt. Dan is het tijd om er wat aan te doen. De manier om met de angst om te gaan is die niet langer te vermijden, maar de angst aan te gaan. Pas dan zal je ervaren dat je de angst afneemt en dat je weer vrij(er) kunt leven.

In de behandeling van angstklachten gaan we allereerst samen op zoek naar de oorsprong van de angst. Het kan een specifieke (traumatische) gebeurtenis zijn, akelige ervaringen in het verleden, een te bezorgde opvoeding enz. Verder kijken we naar hoe de angst zich uit en waar je precies bang voor is. Op grond daarvan kijken we hoe de behandeling het beste aangepakt kan worden en krijg je een behandeling op maat.

Ik gebruik verschillende behandelingsmethoden, o.a hypnotherapie (bijv. hulpbroninstallatie, waarbij je onderzoekt wat je nodig hebt in een angstige situatie ( bijv. zelfvertrouwen) en je teruggaat naar een moment dat je je heel goed en krachtig voelde. Door dat gevoel goed te voelen, ga je dan in de verbeelding met dat gevoel naar de angstige situatie, waardoor de angst vermindert), EFT (een zelfhulpmethode die de cliënt zelf overal toe kan passen) of EMDR (als er sprake is van een trauma),

Veel voorkomende angsten:

  • Algemene angst – hierbij spelen vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld een grote rol. Er wordt dan gewerkt aan: versterken van het zelfvertrouwen, een positief zelfbeeld, veranderen van belemmerende overtuigingen (bijv. ik kan toch niets goed doen) en verwerken van negatieve ervaringen uit het verleden.
  • Paniekaanvallen
  • Sociale angst – de angst voor sociale situaties
  • Rijangst
  • Vliegangst
  • Andere angsten, zoals angst voor muizen, spinnen, kikkers enz., angst om over te geven, angst om te spreken in het openbaar enz.