Een operatie of medische onderzoeken zoals bijv. een ruggenprik of MRI scan, kan veel spanning en onrust oproepen. Algemeen is bekend dat als je gespannen een operatie ingaat, je er ook vaak gespannen uitkomt. Daarom wordt in sommige ziekenhuizen wel prettige rustige muziek gedraaid om voor een ontspannen sfeer te zorgen. Hypnotherapie voorafgaand aan een operatie lijkt gunstige effecten te hebben (minder medicatie nodig, naderhand minder pijnklachten, sneller herstel)

Door ervaringen met cliënten, die bij mij in behandeling waren en een operatie moesten ondergaan, heb ik een werkwijze ontwikkeld om iemand voor te bereiden op de operatie of ingreep. In een eerste gesprek verkennen we wat voor iemand de specifieke spanningspunten zijn (bijv. angst voor verlies van controle, onzekerheid wat er in het lichaam gaat gebeuren, onzekerheid of één operatie afdoende is, verlies van een orgaan (bijv. baarmoederoperatie) en de betekenis daarvan voor de persoon, enz.

Naar aanleiding van dit gesprek maak ik een visualisatie op maat, die opgenomen wordt en die voorafgaand aan de periode voor de ingreep afgeluisterd kan worden. De ervaringen hiermee zijn in het algemeen positief. Patiënten geven aan dat ze geruster en meer ontspannen de operatie zijn ingegaan, constateren dat ze vergeleken met andere patiënten minder pijn hebben, sneller herstellen en een positief gevoel  hebben over de werking van de hypnotherapie m.b.t. de operatie. Van artsen horen ze dat de operatie zo gemakkelijk verlopen is of dat -waar er twijfel was of één operatie afdoende zou zijn- één operatie volstond.

Soms is  een sessie naderhand wenselijk; bijv. om te leren hulpmiddelen te accepteren (i.p.v. krukken te ervaren als hinderlijk ze te ervaren als bondgenoot bij herstel), evt. pijnklachten te verminderen.

Voor meer informatie, lees het artikel uit het vakblad voor Hypnotherapie Teth:
“Kosten besparen met hypnotherapie” – Prof. Dr. Jan M. Keppel Hesselink, december 2007