Chronische buikpijn bij kinderen komt veel voor en heeft veel invloed op het dagelijks leven van het kind, zoals stemming, schoolprestaties, schoolverzuim. Bij de meeste kinderen worden er -na onderzoek door huisarts of kinderarts- geen afwijkingen in de darmen gevonden. Er wordt dan gesproken over “functionele buikpijn” (buikpijn zonder aantoonbare medische oorzaak) of “Prikkelbare Darm Syndroom” (PDS). Medicijnen of voedingsadviezen helpen vaak onvoldoende.

Uit onderzoek dat de kinderartsen M. Benninga en A. Vlieger hebben uitgevoerd in samenwerking met hypnotherapeut C. Frankenhuis blijkt dat hypnotherapie bij kinderen met chronische buikpijn in veel gevallen effectief is en ook lange termijn pijnvrij blijven.

Het behandelprogramma “De baas over je darmen”

Hypnotherapie bij prikkelbare darmen

Hypnose of trance is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel, dat je zou kunnen vergelijken met dagdromen. Daar zijn kinderen heel goed in! Je bent dan tegelijkertijd diep ontspannen én heel geconcentreerd.

Samen met de therapeut doet het kind allerlei verbeeldingsoefeningen terwijl het heel ontspannen is. Zo kan het zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstellen als een zachte ontspannen buik. Deze gedachtebeelden hebben invloed op de darmwerking. Het effect van gedachtebeelden als je in trance bent maakt de invloed op het lichaam nog veel groter.

Naast de verbeeldingsoefeningen leert het kind verschillende ademhaling- en ontspanningsoefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht de overgevoeligheid van de buik te verminderen. Eventuele bijkomende klachten zoals -misselijkheid, geen trek in eten, hoofdpijn- worden in de oefeningen meegenomen.

De (verbeeldings)oefeningen worden opgenomen, zodat het kind de oefeningen ook thuis kan doen voor een optimaal resultaat van de behandeling. De ervaring is dat kinderen de oefeningen met plezier doen, omdat ze het leuke oefeningen vinden, ervaren dat ze zich beter gaan voelen en steeds meer de regie over hun eigen buik krijgen.

Intakegesprek

De behandeling begint met een uitgebreide intakegesprek met het kind en beide ouders. In dit gesprek vraag ik naar de buikpijngeschiedenis en geef uitleg over de behandeling. Aansluitend aan het intakegesprek doe ik met het kind meteen de eerste oefeningen, waarvan geluidsbestanden worden gemaakt. Deze worden opgestuurd, zodat het kind thuis de oefeningen kan doen. dus meteen in het eerste gesprek al wordt er met de behandeling begonnen. De hele behandeling bestaat in principe uit 6 consulten in een periode van 3 maanden.

Voor wie?

Het programma “de baas over je darmen”is bedoeld voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 à 18 jaar. Om een kind in behandeling te nemen, is een schriftelijke diagnose van een huisarts of specialist nodig. Als er sprake is van meervoudige problematiek en naast de chronische buikpijn psychische of sociale problemen worden geconstateerd die om behandeling vragen, wordt doorverwezen naar een kindertherapeut.

meer info: pds-therapeuten.nl